ازدواج یکی از مهم ترین تصمیمات هر فردی در طول زندگی است که میتوان آن را از جهت های مختلف بررسی کرد. امروزه انتخاب میان ازدواج سنتی یا مدرن به یکی از چالش های مهم خانواده ها تبدیل شده است. ازدواج مدرن به اینگونه است که دختر و پسر برای مدتی با همدیگر دوست میشوند و ارتباط عاطفی میان آنها شکل میگیرد، سپس اگر با خلقیات و روحیات یکدیگر کنار بیایند، تصمیم به ازدواج میگیرند. اما در ازدواج سنتی، ارتباط میان اعضای خانواده ها برقرار میشود، به خواستگاری دختر رفته و از ابتدا به صورت رسمی و خانوادگی یا حتی براساس رسوم فرهنگی یا خانوادگی خود پیش می روند.
معایب ازدواج سنتی:
۱_ شناخت ناکافی:
از آنجایی که این ازدواج با معرفی اطرافیان و آشنایان صورت می گیرد، خانواده ها و همچنین دختر و پسر صرفا چند جلسه همدیگر را دیده و با شخصیت طرف مقابل آشنا نشده و به شناخت جزئی از همدیگه می رسند و به شناخت درستی از همدیگر نمی رسند نسبت به ازدواج مدرن و با همان شناخت پیش رفته و ممکن است بعد از ازدواج به مواردی برسند که نظرشان تغییر کرده و دیگر دیر شده باشد!
۲_ احساس و علاقه کمتر شکل میگیرد:
چون میان دختر و پسر ارتباط مدت داری نیست و صرفا چند جلسه همدیگر را می بینند، یکی دیگر از معایب این نوع ازدواج هست. هرچند که رایج است می گویند، عشق بعداز ازدواج بوجود می آید، بله ممکن است اما خودتان هم خواندید که ممکن است و از جهتی ممکن هم است بوجود نیاید و آن زمان چه باید کرد؟! آیا لازم است این ریسک زیاد را انجام دهیم اما چند ماه از قبل همدیگر را نشناخته و آشنایی نداشته باشیم تا این مورد را بررسی کنیم؟!
۳_ عدم اعتماد کافی:
شناخت ناکافی در ازدواج سنتی، باعث غریبه بودن فرد مقابل برای ما و در نتیجه اعتماد کم نسبت به او می شود و در واقع شما بعد از عقد اعتماد طرف مقابل را بدست آورده و می توانید به او اعتماد کنید!
۴_ تصمیم گیری سریع و عجله ای:
ازدواج سنتی مخصوصا اگر فامیلی باشد، معمولا با نظر خانواده ها به سرعت طی می شود، و حتی می شود گفت که در چنین ازدواج هایی، نظر خانواده بر نظر دختر و پسر برتری دارد و بعد از تایید ظرف مقابل توسط خودشان، دختر و پسر را سعی می کنند راضی کنند که این فرد انتخاب خوبی است.
مزایای ازدواج سنتی
۱_ طولانی نبودن مدت آشنایی
در ازدواج به این شیوه، به دلیل اینکه زیر نظر خانواده ها هستند افراد، هدف ارتباط مشخص بوده و زیر نظر خانواده در همان مسیر ازدواجی پیش می روند خانواده ها سعی می کنند که خانواده ای هم تراز و شبیه به خود را انتخاب کنند و حتی در مورد این موضوع تحقیق می کنند.
۲_ حمایت خانواده ها
در این نوع ازدواج، خانواده ها از دختر و پسر خود حمایت کرده و آنها را حمایت می کنند و اگر خوبی یا بدی طرف مقابل داشت، البته اگر متوجه شوند به دختر یا پسر خود می گویند و گوشزد می کنند.
۳_ ریسک و آسیب روحی کمتر
در آشنایی و ارتباط دختر و پسر بدون اطلاع خانواده ها ، دختر و پسر با هم آشنا شده و بعد اگر با مخالفت جدی خانواده ها رو به رو شوند، آسیب روحی جدی به آنها وارد می شود، اما در ازدواج سنتی اگر حتی جواب طرف مقابل منفی باشد، چون هنوز احساسات و… به شکل جدی شکل نگرفته این آسیب کمتر است.
۴_ مشورت با خانواده
یکی دیگر از مزایای این ازدواج، چون که خانواده ها در جریان هستند، مشورت با خانواده است و می توانیم نظر آنها را پرسیده و از تجربه آنها استفاده کرد.
ازدواج مدرن:
البته که در ازدواج مدرن هم اگر افراد صرفا براساس احساس و علاقه ای که نسبت به طرف مقابل دارند پیش بروند، دچار مشکل شده شده و به شناخت درستی نرسیده و عیب و ایرادهای طرف مقابل را نادیده می گیرند، حالا با این توضیح و خواندن نتیجه گیری خودتان می توانید تصمیم بگیرید که کدام ازدواج برای شما مناسب است.
هرچند که به راحتی نمیتوان گفت که کدام یک برای شما بهتر است و روش مطمئنی برای همه است، اما بهترین انتخاب، انتخابی است که شناخت درست و اصولی شکل گرفته و آشنایی حداقل بین ۳ تا ۶ ماهه داشته باشید و اگر مشکلی بود حتماً با متخصص پیش از ازدواج پیش رفته و نگوییم مسئله خاصی نیست و حل می شود که زمان، حلال مشکلات پیش از ازدواج نیست!
مرکز مشاوره و امور روانشناختی رهبان
علی یزدی کارشناس ارشد مشاوره خانواده