حتماً تا بحال با موضوعاتی مانند همسر آزاری و آزار و اذیت مواجه شده آید و یا حتی اخبار و یا حوادثی را در این زمینه شنیده و یا مطالعه کرده آید. در این مقاله در مورد همسر آزاری و سو رفتار جنسی در بزرگسالان مطالبی را ارائه داده ام.
تخمین زده میشود که همسر آزاری در ۲ تا ۱۲ میلیون خانواده امریکایی روی میدهد. این وجه از خشونت خانوادگی به عنوان مشکلی جدی شناسایی شده است. این شناسایی بیشتر بدلیل تأکید های اخیر فرهنگی در زمینه حقوق مدنی و فعالیت گروه های فمینیست است، هر چند معضل همسر آزاری سابقه طولانی دارد.
مسأله عمده در همسر آزاری سوء رفتار با زن است. یک مطالعه نشان داد که به جز زنان مطلقه و دخترانی که قرار ملاقات کتک میخورند ، حدود ۱/۸ میلیون زن کتک خورده در ایالات متحده وجود دارد. کتک زدن زن در خانواده هایی با زمینه نژادی مذهبی مختلف و در تمام طبقات اجتماعی _ اقتصادی روی میدهد. این پدیده در خانواده هایی شایعتر است که دچار معضلات سوء مصرف مواد به خصوص الکل کوکائین هستند. عوامل رفتاری، فرهنگی، درون روانی و بین فردی همگی در بروز این معضل نقش دارند. شوهران بد رفتار اغلب از خانواده هایی خشن برآمده اند و از اوایل کودکی شاهد کتک خوردن زنهای خانواده بوده و یا خود هدف آزار قرار گرفته اند.
خود عمل به دوام و تقویت آن کمک میکند. وقتی مردی یکبار زن خود را کتک زد، این که مجدداً دست به این عمل بزند بالاست. شوهرانی که زن خود را کتک میزنند معمولا افرادی نا پخته، وابسته و متزلزل بوده و از احساس عمیق بی کفایتی رنج میبرند.
پرخاشگری شوهران رفتار قلدرانه است که برای تحقیر همسر و جبران عزت نفس پایین انجام میشود. شوهران کم حوصله، تکانشی و بدرفتار حس پرخاشگری خود را که توسط دیگران برانگیخته شده است از لحاظ جسمی به همسران خود منتقل میکنند. پویایی های عمل عبارت اند از: همانند سازی با فردی پرخاشگر (پدر، کارفرما) رفتار آزمایشی (آیا هر کاری با او بکنم باز هم با من خواهد ماند) میل مسخ شده برای ابزار مردانگی و تحقیر زن. در اینجا نیز همچون تجاوز به عنف وقتی زن ملک مرد شمرده شود، خشونت نسبت به او جایز تلقی میشود. حدود ۵۰ درصد زنان کتک خورده در خانواده های خشن بار آمده اند و شایعترین صفت آنها وابستگی است.
کتک زدن اغلب شدید بوده و موجب شکستن دنده ها، اندامها، خونریزی داخلی و صدمات مغزی میشود. وقتی زن آزار دیده سعی میکند شوهرش را ترک کند ارعاب شوهر دوچندان میشود و تهدید میکند که به حساب زن خواهد رسید. اگر بچه های کوچکی داشته باشد، مشکلش چند برابر خواهد شد شوهر بدرفتار آگاهانه تلاش میکند همسرش را منزوی ساخته و احساسات او را بی ارزش جلوه دهد.
زنانی که شوهران خشن شان را ترک میکنند در معرض خطری عمده هستند، احتمال کشته شدن این زنان به دست شوهرشان ۷۵ درصد بیش از زنان کتک خورده ای است که منزل را ترک نمیکنند.
برخی مردان پس از دوره ای رفتار خشن دچار پشیمانی و احساس گناه میشوند و بسیار مهربان می گردنند. اگر این رفتار همسرش را امیدوار کند، تا دوره بعدی خشونت که ناگزیر روی میدهد در کنار او میماند.
سوء رفتار جنسی با بزرگسالان
تجاوز به عنف:
تعریف رایج تجاوز به عنف به شرح ذیل است:
ارتکاب عمل نزدیکی با یک زن و دختر بر خلاف میل و توافق او، خواه غلبه بر میل او با تهدید به اعمال زور صورت میگیرد و خواه به کمک دارو یا مواد مسموم کننده یا وقتی که به دلیل نقائص عقلانی، قربانی تجاوز قادر به قضاوت منطقی نبوده و یا سنش پایین تر از سن اختیاری رضایت باشد.
با ابن حال تجاوز به عنف ممکن است بین زن و شوهر و نیز بین افراد همجنس روی دهد. تجاوز به عنف از لحاظ قانونی با دخول مختصر آلت تناسلی مرد در قسمت خارجی دستگاه تناسلی زن انجام یافته تلقی میشود. نعوظ کامل و انزال برای اطلاق تجاوز به عنف ضروری نیست. اعمال زور برای دخول دهانی یا مقعدی هر چند اغلب با تجاوز به عنف همراه اند از لحاظ قانونی لواط محسوب میشوند.
مسأله تجاوز به عنف بهتر است تحت عنوان پرخاشگری مورد بحث قرار گیرد. تجاوز به عنف نوعی رفتار خشن و تحقیر آمیز است که از طریق اعمال جنسی صورت میگیرد. تجاوز به عنف برای ابراز قدرت و خشم صورت میگیرد و در چنین موارد ندرتا رابطه جنسی موضوع اصلی است و اکثراً مسائل جنسی به خدمت نیاز های غیر جنسی در می آیند.
آزار جنسی
آزار جنسی به پیشروی های جنسی، درخواست توجه جنسی، رفتار کلامی یا بدنی با ماهیت جنسی اطلاق میشود که تمامی این موارد برای قربانی ناخواسته و نا مطلوب است. در بیش از ۹۵درصد موارد مرتکب آزار جنسی مرد و قربانی زن است. اگر مرد مورد آزار جنسی قرار گیرد تقریبا همواره مرتکب مرد است. آزار جنسی از سوی زن نسبت به مرد رویداد نادری است. قربانی با شیوه های مختلفی نسبت به آزار جنسی واکنش نشان میدهد . برخی خودشان را مقصر میدانند و افسرده میشوند و برخی دچار اضطراب یا افسردگی میشوند. به طور کلی آزار جنسی اغلب در محیط کاری روی میدهد و اکثراً سازمانها به اقداماتی برای مقابله با این مشکل دست زده اند. با این حال غالباً قربانی از ترس تلافی، تحقیر شدن یا متهم شدن به دروغگویی و یا اخراج از محل کار مایل نیست شکایت کند رفتار هایی که در آزار جنسی بروز میکند طیف وسیعی دارند و برخی از موارد آنها عبارتند از: بد دهنی، تقاضای توجه جنسی، لطیفه های جنسی، زل زدن، چشم چرانی و مالش.
برای کاهش آزار های جنسی سازمانها میتوانند مطالب آموزشی را توزیع نمایند.
اگر شما هم مورد آزار جنسی قرار گرفتید و یا هر کدام از مواردی که در بالا توضیح داده شد را تجربه کردید در غم و اندوه و اضطراب غرق نشوید چون این موضوع بر تصمیم گیری های تان و همچنین بر روی ارتباط تان با افراد دیگر تاثیر منفی می گذارد بنابراین سعی کنید از روان درمانگر کمک بگیرید و برای بازسازی روح و روان خود اقدامی انجام دهید.
مهدیه رادپور روانشناس و مشاور خانواده
مرکز مشاوره و امور روانشناختی رهبان