در روابط عاطفی سالم، طرفین حامی یکدیگر هستند، نه تخریبگر یکدیگر؛
درک کردن و درک شدن، احساس تعلق پذیری، همدلی، توجه، احترام، صداقت، حمایت کردن، پذیرش و دوست داشتن طرف دیگر رابطه به او حس امنیت و اعتماد میدهد. رابطه عاطفی سالم تمامی این موارد را در خود جای میدهد. انسانها با هم ارتباط برقرار میکنند تا به آرامش برسند و رابطهای که آرامش ندارد، رابطه سالمی نیست. در یک رابطه سالم دو طرف رابطه همدیگر را از لحاظ عاطفی، ذهنی و فکری، مادی، رشد شخصیتی، استقلال فردی و مادی حمایت میکنند. نیاز به توجه، تحسین، دوست داشته شدن و پذیرفته شدن در زمره نیازهای عاطفیای هستند که در رابطه باید به آنها توجه داشت. نیاز به همفکری و آرامش ذهن نیاز ذهنی و فکریای است که باید در یک رابطه از جانب هر دو طرف در نظر گرفته شود. نیاز به استقلال فردی، رشد و پیشرفت شخصیتی در یک رابطه باید تامین شود. در روابطی که وابستگی و چسبندگی در آنها زیاد است، یا از طرفی دیگر، در روابطی که بیتوجی و بیمیلی در آنها زیاد است، این نیازها تامین نمیشود. بنابراین، این نوع روابط سمی هستند که یا باید از آنها بیرون رفت یا با تلاش هر دو طرف آن رابطه را ترمیم کرد.
اگر بخواهم تعداد روابطی را که در تمام سالیان مشاوره، تدریس، سمینارها، اجرای برنامههای رادیویی و میزگردهای تلویزیونی شاهد بودهام، بشمارم، حاصل رقمی نجومی خواهد بود. داستانهای بیشماری درباره مشکلات گوناگونی شنیدهام که تصور آن را هم نمیتوانید بکنید، در ضمن کار با بسیاری از مردم به منظور کمک به درک اینکه چرا روابطشان آنگونه که میخواستند نشد، به برخی الگوها و روابط احساسی به خصوص برخوردم که از همان ابتدا محکوم به شکست بودند. همین که هر کدام از این ده نوع رابطه را میخوانید، به انتخابهای عشقی گذشته و نیز روابط فعلی خود و همچنین روابط اعضای خانواده و دوستان نزدیک تان بیندیشید.
آن ده نوع رابطه که برایتان سرانجامی نخواهند داشت، اینها هستند:
۱_ رابطه ای که در آن بیش از آنچه نامزد/همسرتان به شما عشق می ورزد، شما به او عشق می ورزید.
۲_ رابطه ای که در آن کمتر از آنچه نامزد/همسرتان به شما عشق می ورزد، شما به او عشق می ورزید.
۳_ رابطه ای که در آن عاشق توانایی های بالقوه ی نامزد/همسر خود هستید.
۴_ رابطه ای که در آن ماموریت نجات نامزد/همسرتان را به عهده دارید.
۵_ رابطه ای که در آن به نامزد/همسر خود به عنوان یک الگو و آموزگار چشم دوخته اید.
۶_ رابطه ای که در آن به دلایل بیرونی شیفته ی نامزد/همسر خود شده اید.
۷_ رابطه ای که در آن شما و نامزد/همسرتان از «تفاهم جزئی» برخوردار هستید.
۸_ رابطه ای که در آن نامزد/همسرتان را از روی سرکشی و عصیان انتخاب کردهاید.
۹_ رابطه ای که در آن نامزد/همسرتان را به عنوان «عکس العملی» در برابر همسر قبلی تان انتخاب کردهاید.
۱۰_ رابطه ای که در آن نامزد/همسر شما در دسترس شما نیست.
نکته ی مهم:اگر پس از آنکه این مقاله را خواندید، گمان میکنید که در یکی از این ده نوع رابطه هستید، سعی کنید کمک بگیرید. با خانواده و یا دوستان نزدیک خود صحبت کنید، نزد مشاور یا روانشناس بروید تا به شما کمک کند، بفهمید که آیا عاقلانه است به رابطه تان ادامه دهید یا باید به رابطه تان خاتمه دهید. همانطور که در بالا اشاره شد هدف از برقراری ارتباط عاطفی و ازدواج رسیدن به آرامش است و برای رسیدن به آرامش شما نیازمند امنیت هستید. آرامش موجب و علت و دلیل سلامت روان شماست. پس رابطه سالم سلامت روان شما را به همراه خواهد داشت و اگر چنانچه در رابطه ناسالمی قرار بگیرید سلامت روان شما به خطر افتاده و احتمال ابتلای شما به اختلالات روانی از جمله افسردگی، حملات پنیک، اختلالهای اضطرابی، آسیب دیدگی و کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس و و بیماریهای روان تنی مانند مشکلات گوارشی مانند معده دردهای عصبی و غیره در شما وجود خواهد داشت. یک انتخاب درست و یا نادرست می تواند زندگی شمارا تحت تأثیر خود قرار دهد.
در ادامه هر یک از این ۱۰ رابطه ممنوعه و ناسالم را به طور مفصل و مجزا توضیح دادهایم. از شما میخواهم که به خوبی آنها را مطالعه کرده و روابط خود را مورد بررسی قرار دهید.
ادامه دارد…..
امید سخاوت کارشناس مشاوره و راهنمایی
مرکز مشاوره و امور روانشناختی رهبان