افسردگی یکی از ناتوان کننده ترین بیماری های عصر حاضر است که نام دوم آن سرما خوردگی است. غمگین بودن طولانی مدت، بی علاقگی به اموری که قبلا دوستشان داشتیم، کاهش تمرکز، خستگی پیش از حد و حالت هایی از این دست، می توانند نشانه های افسردگی باشند. این بیماری، احساسات و افکار و رفتار ما را عوض می کند. افسردگی میتواند با مشکلات هیجانی و جسمی همراه باشد. اختلال افسردگی یک ضعف نیست که با چند روز مراقبت برطرف شود بلکه پیگیری و درمان طولانی مدت، مراقبت و پایش فراوان می خواهد. اما نگران نباشید، همه ما میتوانیم افسردگی را نجات دهیم.
هرچقدر زودتر به داد افسردگی برسیم، راحتتر می توانیم آن را درمان کنیم و زمان بیشتری را از زندگی لذت ببریم. اولین قدم برای درمان افسردگی شدید، شناخت علائم افسردگی است.
از کجا بفهمیم به افسردگی دچار شده ایم؟
دانستن علائم افسردگی به تشخیص افسردگی در ما و اطرافیان کمک زیادی می کند. 12 مورد از مهمترین علائم افسردگی را با هم مرور میکنیم.
- احساس غم، پوچی و ناامیدی
- از کوره در رفتن و رنجیدن از مسائل پیش پا افتاده
- بی علاقگی و بی میلی به کارهایی که قبلا برایمان جالب بوده است
- اختلال خواب (کم خوابی زیاد یا زیاد خوابیدن)
- احساس خستگی یا کمبود انرژی حتی بدون انجام کار سنگین
- تغییرات شدید در اشتها و وزن (کم و زیاد شدن اشتها بدون دلیل و یا چاقی و لاغری ناگهانی)
- اضطراب و بی قراری
- عذاب وجدان یا احساس گناه برای کارهای کوچک گذشته
- کاهش تمرکز، کم شدن قدرت حل مساله
- کاهش قدرت تصمیم گیری
- فکر کردن به مرگ و خودکشی
- درد های جسمی بدون دلیل مشخص
چگونه افسردگی خود را درمان کنیم؟
در دنیای روانپزشکی افسردگی قابل درمان ترین اختلال شناخته می شود. شیوه های درمانی مختلفی برایش وجود دارد.
درمان افسردگی به کمک دارو: به هم خوردن تعادل مواد شیمیایی در مغز میتواند یکی از دلایل افسردگی باشد، در نتیجه برگرداندن غلظت این مواد شیمیایی به حد طبیعی، می تواند افسردگی را از بین ببرد.
این تعادل با مصرف قرص های ضد افسردگی ایجاد می شود. قرص های ضد افسردگی برعکس باور عموم، مُسکن، خواب آور، تحریک کننده یا اعتیاد آور نیستند.
یک تا 2 هفته بعد از مصرف دارو های ضد افسردگی تأثیر آنها در بهبودی شروع می شود. تأثیر کامل این قرص ها از ماه دوم یا سوم دیده می شود. چنانچه افسردگی بعد از این دوره به طور کامل درمان نشود، پزشک دارو های بیشتری تجویز می کند یا دوز دارو را تغییر می دهد.
درمان به روش رفتار درمانی و روان درمانی: این روش توسط روانشناس و روان درمانگر انجام می شود.
ترجیح بر این است که هر 2 روش با هم انجام شود تا نتیجه بخش باشد.